Kuukautiskierto ja terveys

Kiertotietoisuutta opetellessasi kehität itsellesi uuden elämäntaidon, jota kutsutaan kehonlukutaidoksi. Kehonlukutaitoisena paitsi ymmärrät ja pystyt helposti seuraamaan omaa hedelmällisyyttäsi ja terveyttäsi, voit myös helpommin tehdä tietoon perustuvia päätöksiä mitä tulee omaan kehoosi ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteesi. Kuukautiskiertosi on ikkuna paitsi hedelmällisyyteesi, myös kokonais- ja pitkäaikaisterveyteesi: kierron kartoittamisen ja erityisesti ravitsemukseen ja elämäntapoihin keskittyvän neuvonnan avulla voit löytää vastauksia moniin kuukautiskiertoon, hormonitoimintaan ja hedelmällisyyteen liittyviin häiriöihin. Kierron kartoittamisesta on hyötyä silloin kun sinulla on esimerkiksi kierto- tai vuotohäiriöitä, kärsit PMS-oireista, raskaus ei ota alkaakseen tai vaihdevuodet tuovat mukanaan epämiellyttäviä oireita.

Kuukautiskierron tai minkään siihen liittyvän ei kuulu aiheuttaa kipua tai häiritä normaalia elämää. Jos jonkin kierron vaiheen aikana ilmenee normaalia elämää häiritseviä tai lääkitystä vaativia oireita, tulee niiden syyt selvittää eikä kuitata osana naiskehon luonnollista arvaamattomuutta. Aivan liian usein ainoana ratkaisunsa mihin tahansa kuukautiskiertoon liittyvään huoleen ovat hormonaaliset ehkäisyvalmisteet, jotka samalla luovat tunnetta säännöllisyydestä. Lääkkeiden luomalla säännöllisyydellä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä fysiologisesti normaalin tai terveen kuukautiskierron kanssa ja hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla on pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen ja hedelmällisyyteen.

Elämme aikaa, joka asettaa ennennäkemättömiä haasteita terveydellemme. Altistumme päivittäisessä elämässämme tuhansille hormonihäiritsijöiksi kutsutuille kemikaaleille, joita löytyy esimerkiksi maanviljelyssä käytetyistä torjunta-aineista, prosessoiduista elintarvikkeista, muoveista ja kosmetiikka- ja kodinhoitotuotteista. Myös hormonaaliset ehkäisyvalmisteet toimivat kehossamme hormonihäiritsijöinä. Syömämme ruoka ei monesti täytä ravitsemuksellisia tarpeitamme, elämänrytmimme on alati nopeutuva ja toisaalta olemme vieraantuneet luonnon rytmeistä. Kaikki tämä heijastuu kuukautiskiertoomme ja johtaa monenlaisiin epätasapainotiloihin, jotka ilmenevät esimerkiksi kivuliaina kuukautisina, PMS-oireina tai PCOS:n tai endometrioosin muodossa. Ruokavaliomme ja elämäntapamme ovat ratkaisevassa asemassa siinä, kuinka selviydymme modernin elämän haasteista ja millaiset mahdollisuudet keholla on parantaa itsensä erilaisissa häiriötiloissa.

Kaikki tuntemukset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että jokin on vialla. Kierron aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset vaikuttavat kaikkialla kehossa ja naiskeho elää siten jatkuvassa syklisessä muutoksessa. Kierron eri vaiheissa tapahtuvat hienovaraiset muutokset niin kehon kuin mielen ja tietoisuudenkin tasolla ovat normaaleja. Kiertotietoisuus voi auttaa tunnistamaan ja hyväksymään nämä muutokset, sillä syklisyyden aiheuttamien muutosten vastustaminen itsessään voi tuoda mukanaan oireita, jotka koemme elämää häiritsevinä.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close