Luonnollinen ehkäisy

Kiertotietoisuus ehkäisymenetelmänä:

Kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät ovat moderneja luonnollisen ehkäisyn menetelmiä, joiden luotettavuudesta on saatavilla laadukasta vertaisarvioitua tutkimusta. Kiertotietoisuus on parhaimmillaan yhtä luotettava keino ehkäistä raskautta kuin hormonaaliset menetelmät, mutta ilman niihin liitettyjä terveysriskejä. Opettamani Justisse-menetelmä on symptotermaalinen kiertotietoisuusmenetelmä, joka on täydellisellä käytöllä yli 99% luotettava keino ehkäistä raskautta. Justisse-menetelmää käyttääksesi sinulla ei tarvitse olla säännöllinen kierto ja voit käyttää menetelmää myös ennen kuin kierto on palannut esimerkiksi synnytyksen tai hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen.

Kiertotietoisuus antaa käyttäjälleen mahdollisuuden päättää itse mitä hedelmällisyydellään tekee. Siinä missä hormonaalinen ehkäisy tekee naisen väliaikaisesti hedelmättömäksi tukahduttaessaan kehon oman hormonitoiminnan ja estemenetelmät ehkäisevät raskautta estämällä siittiöiden ja munasolun kohtaamisen, kiertotietoisuus ei itsessään estä raskautta vaan antaa käyttäjälleen tiedon siitä, milloin yhdyntä voi johtaa raskauteen. Käytännössä kiertotietoisuutta ehkäisymenetelmänä käyttävällä on mahdollisuus valita pidättäytyykö hän kokonaan yhdynnästä hedelmällisenä aikana ja harrastaa niin sanottuja vaihtoehtoisia seksuaalisen kanssakäymisen muotoja vai hyväksyykö suuremman raskauden mahdollisuuden ja valitsee esimerkiksi kondomin käytön hedelmällisenä aikana. Kiertotietoisuus antaa käyttäjälleen mahdollisuuden välttää raskaaksitulo ilman hedelmällisyyden tukahduttamista ja parhaassa tapauksessa kierron kartoittaminen auttaa arvostamaan omaa kehoa ja hedelmällisyyttä riippumatta siitä onko raskaus suunnitelmissa nyt, tulevaisuudessa tai ei koskaan.

On tärkeää huomata, että standardoitujen menetelemien luotettavuus on arvioitu tutkimuksissa, joissa osanottajat ovat saaneet ammatimaista ohjausta ja tukea menetelmän opetteluun ja käyttöön: ammattilaisen tuki kiertotietoisuuden opetteluvaiheessa varmistaa, että menetelmä ymmärettään ja sitä käytetään oikein. Viime kädessä menetelmän luotettavuuden ratkaisee menetelmän käyttäjä: tietoinen säännöistä poikkeaminen ja riskien ottaminen alentaa menetelmän luotettavuutta huomattavasti. Ehkäisymenetelmänä kiertotietoisuus otetaan käyttöön vähitellen sitä mukaa kun luottamus omaan kartoittamiseen kasvaa ja menetelmän periaatteet selkenevät. 

Luonnollisen ehkäisyn menetelmiksi luetaan paitsi kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät, myös rytmi- tai kalenterimenetelmä, ehkäisysovellukset- ja tietokoneet, laktationaalinen amenorrea -menetelmä (LAM) ja keskeytetty yhdyntä. Jos käytät jo jotakin luonnollisen ehkäisyn menetelmää ja haluat keskustella menetelmästäsi ja sen käytöstä, voit varata tapaamisen kanssani. 

Muita luonnollisen ehkäisyn menetelmiä:

Rytmimenetelmä perustuu todennäköisen hedelmällisen ajan laskemiseen edellisten kiertojen pituuden perusteella. Se voi toimia naisilla, joilla on hyvin säännöllinen kierto, mutta yksilöllinen vaihtelu sekä kierron tapahtumien muutokset esimerkiksi stressin, ympäristötekijöiden tai vaihdevuosien aiheuttamien hormonaalisten muutosten takia tekevät siitä melko epäluotettavan menetelmän.

Suurin osa ehkäisysovelluksista perustuu nimenomaan rytmimenetelmään, eivätkä ne siten ole luotettavia luonnollisen ehkäisyn muotoja. Markkinoilla on myös ehkäisytietokoneita ja -sovelluksia, jotka perustuvat kehon peruslämpötilan mittaamisen ja rytmimenetelmän yhdistelmään ja osa ehkäisytietokoneista perustuu hormonitasojen mittaukseen. Mitkään näistä menetelmistä eivät ole yhtä luotettavia kuin varsinaiset kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät, mutta lämpötilaa biomarkkerina käyttävät sovellukset ja tietokoneet ovat huomattavasti pelkkää rytmimenetelmää luotettavampia. Pieni osa sovelluksista perustuu kiertotietoisuusmenetelmiin, eli opittuasi ymmärtämään ja käyttämään kiertotietoisuutta luotettavasti, voit halutessasi käyttää sovellusta kartoittaaksesi kiertoasi sähköisesti paperilla kartoittamisen sijaan.

LAM eli laktationaalinen amenorrea -menetelmä on täysimetyksen ovulaatiota estävään vaikutukseen perustuva luonnollisen ehkäisyn menetelmä, joka on 98% luotettava ensimmäiset kuusi kuukautta synnytyksen jälkeen silloin kun noudatetaan menetelmän asettamia tiukkoja täysimetyksen kriteerejä. Voin halutessasi opastaa sinua LAM:n käytössä mutta suosittelen aina kyseisen menetelmän yhdistämistä kiertotietoisuuteen silloin kun haluat luotettavasti välttää raskauden imetysaikana.

Keskeytetty yhdyntä perustuu siihen, että yhdyntää harrastetaan niin, ettei siemennestettä päädy emättimeen tai lähelle sitä. Keskeytetty yhdyntä ei ole kaikista luotettavin menetelmä, mutta sen voi halutessaan yhdistää muihin menetelmiin (esimerkiksi lisäämään kondomin käytön luotettavuutta) ja on täydellisellä käytöllä ehkäisymenetelmä muiden joukossa, erityisesti silloin kun mahdollinen raskaus ei olisi katastrofi.

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close