KIERTOTIETOISUUS

 Kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät opettavat havainnoimaan tieteellisesti todistettuja biomarkkereita eli kehon merkkejä, joita ovat ensisijaisesti kohdunkaulan lima, kehon peruslämpötilan muutos ja tarvittaessa kohdunsuulla tapahtuvat muutokset. Kehon merkkejä kartoittamalla saadaan luotettavaa ja tarkkaa tietoa kuukautiskierron tapahtumista ja sitä kautta paitsi hedelmällisyydestä, myös terveydentilasta.

Siinä missä mies on hedelmällinen koko ajan, nainen on hedelmällinen vain muutamana päivänä kussakin kuukautiskierrossa. Ovulaatio eli munasolun irtoaminen munasarjasta tapahtuu vain kerran  kierrossa ja raskaus on mahdollinen vain kuin siittiöt pääsevät matkaamaan munanjohtimeen ja hedelmöittämään siellä odottavan munasolun noin vuorokauden sisällä sen irtoamisesta. Kohdunkaulan lima on luonnon keino pitkittää naisen hedelmällistä aikaa niin, että siittiöt voivat selviytyä naisen kehossa noin 3-5 päivää. Emme voi luotettavasti ennustaa milloin ovulaatio kussakin kierrossa tapahtuu, mutta kiertotietoisuuteen perustuvien menetelmien avulla voidaan luotettavasti määrittää, milloin hedelmällinen aika alkaa ja milloin se loppuu. Naiskehon toimintaan kuuluu olennaisena osana ne hormonaaliset vaihtelut, joita kuukautiskierron syklinen luonne tuo mukanaan ja normaalin kuukautiskierron ylläpitämä hormonitasapaino pitää yllä myös muiden kehon toimintojen tasapainoa.

Standardoidut kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät ovat parhaimmillaan yhtä luotettavia ehkäisymenetelmiä kuin hormonaaliset ehkäisyvalmisteet, mutta ilman lääkkeelliseen ehkäisyyn liitettyjä sivuvaikutuksia. Raskautta suunnitteleville kierron kartoittaminen antaa tärkeää tietoa omasta hedelmällisyydestä ja terveydentilasta. Raskaus on mahdollinen vain lyhyen ajan kussakin kierrossa ja oman kierron tunteminen auttaa ajoittamaan yhdynnän kierron hedelmälliseen aikaan.

Luonnollinen tai luonnonmukainen perhesuunnittelu eli Natural Family Planning (NFP) on tyypillisesti uskonnollisessa kontekstissa tapahtuvaa kierron kartoittamista. Luonnollinen perhesuunnittelu perustuu samojen kehon merkkien kartoittamiselle kuin ei-uskonnolliset kiertotietoisuuden menetelmät, mutta opetus voi olla rajattu naimisissa oleville heteropareille ja esimerkiksi kondomin käyttöä tai vaihtoehtoisia seksuaalisen kanssakäymisen muotoja ei pidetä hyväksyttyinä. Oma opetukseni on avointa kaikille, tuen kunkin oikeutta käyttää menetelmää itselleen sopivalla tavalla ja tuen kiertotietoisuuden opiskelua ja käyttöä myös muissa kuin perhesuunnittelun tarkoituksissa.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close